Najsiromašniji se suočavaju s krizom hrane usred nestašice đubriva

Globalna nestašica đubriva podiže cijene hrane i dovodi siromašnije zemlje u krizu, kaže šef velike kompanije za proizvodnju đubriva.

Svein Tore Holsether, izvršni direktor Yara International, rekao je da više cijene plina povećavaju troškove gnojiva i utiču na cijene hrane širom svijeta.


Gnojivo zahtijeva velike količine plina u svojoj proizvodnji.


G. Holsether je rekao da je Yara bila prisiljena smanjiti proizvodnju zbog viših cijena plina, što je dovelo do nestašice.


Izvršni direktor je rekao da će zemlje u razvoju biti najteže pogođene nestašicom, s opadanjem prinosa i rastom cijena hrane.


"Zaista je zastrašujuće, suočavamo se s krizom hrane i ugroženi ljudi su jako pogođeni", rekao je on za BBC-jev program Today.


"To utiče na cijene hrane u cijelom svijetu i pogađa novčanike mnogih ljudi. Ali za neke ljude, posebno u zemljama u razvoju, ovo nije samo pitanje novčanika, već je pitanje života ili smrti."


Manje đubriva, rekao je gospodin Holsether, znači da farmeri u zemljama u razvoju neće moći da sade tako efikasno, što će dovesti do manjih useva.


Poljoprivrednici primjenjuju gnojiva za povećanje prinosa usjeva kao što su kukuruz, repica i pšenica. Proces stvaranja amonijaka, koji je prisutan u mnogim gnojivima, trenutno se oslanja na hidroenergiju ili prirodni plin.

'Volatile'

Povećanje cijena plina posljednjih mjeseci izazvalo je nekoliko faktora koji su povećali potražnju, uključujući otključavanje ekonomija tokom pandemije i smanjenje vjetra ili kiše za obnovljivu energiju.


To je dovelo do naglog porasta troškova proizvodnje đubriva, uz cijenu amonijaka - proizvoda koji Yara International proizvodi više nego bilo ko u svijetu - 255% više u odnosu na prošlu godinu.


Gospodin Holsether je rekao da je situacija "veoma nestabilna" i pozvao na podršku i finansiranje Svjetskog programa za hranu "kako bi se izbjegla glad u masovnim razmjerima".


On je rekao da je prošle godine Yara donirala 40.000 tona đubriva, što je rezultiralo malim farmama u istočnoj Africi utrostručilo svoje prinose.


„To mnogo govori o uticaju koji đubrivo može da ima“, dodao je.


Comments

Popular posts from this blog

Australijski parlament: Svaki treći radnik seksualno uznemiravan, piše u izvještaju

Kurdkinja je prva identifikovana žrtva

Demonstranti su udarili Amazonove zgrade na Crni petak